Syarahan B.Arab Ihtifal KAFA 2011

Tahnik Muhammad Uwais

Thursday, April 1, 2010

KEMBARA RABBANI II : Masjid Al-Munzirin, SARJANA - Pos Kuala Mu, Sg Siput

0
Baru-baru ini ayah sekali lagi menempuh pengalaman KEMBARA RABBANI II (Remaja Masjid) bermotor ke Perkampungan Kuala Mu, Sungai Siput. 3 hari 2 malam yang penuh pengalaman baru untulk ayah ungkapkan kepada kami sekeluarga.

Jumaat 26.3.2010 , seawal pagi ayah membawa kami ke sekolah. Walaupun kembara tersebut akan bermula pada jam 10 pg namun ayah sempat masuk ke kelas tahun 6 untuk mengajar macam biasa. Ini kerana ayah xdapat cuti untuk menjalani program tersebut walaupun kembara ini anjuran bersama Jabatan Agama Islam Perak & Pejabat Agama Islam Kg. Gajah. 9 pg ayah meninggalkan kami di sekolah untuk melapor diri bersama Kris AEC5308nya di Masjid Al-Munzirin , Sek. Men. Agama Raja Dr Nazrin Shah, Kg. Gajah. Dengan persiapan yang sederhana ayah bersama 30 orang peserta yang lain memulakan perjalanan kembara bermotor tersebut didahului dengan Patrol Car PDRM. Kami di SK Lambor Kanan sempat berada ditepian jalan sekolah kami untuk sama2 melambai memberikan semangat buat kumpulan kembara tersebut.

Masjid Perlop lokasi persinggahan pertama untuk sama2 menunaikan solat Jumaat dan makan tengahari. Jam 3.30 ptg kembara bermotor memulakan pendakian dan perjalanan dalam hutan balak dari Kg. Baong. Menerusi jalan balak, lopak , habuk dan liku turun naik bukit menaiki motor dan 6 buah 4wd. Pelbagai cabaran ditempuh termasuk pecah tayar, namun kerjasama team amat membanggakan, kata ayah.

Suatu cabaran yang sukar adalah bilamana kenderaan 4wd tidak dapat meneruskan perjalanan ke Pos Kuala Mu lokasi yang dijanjikan akibat kekurangan alat kelengkapan dan jalan pendakian yang amat sukar kesan selepas hujan lebat. Team Kembara diarahkan berpatah semula untuk bertukar lokasi iaitu ke Pos Yum & Pos Bersuak (kedua2nya juga sempadan Kelantan) cuma arah yang berlainan.

Jam 9.30 malam baru team kembara tiba ke Pos Yum. Berehat , solat dan plan menantikan hari esok. Secara kesimpulannya team kembara ayah yang membawa misi dakwah dan ziarah sambil berkesempatan membantu memperbetulkan solat masyarakat Islam Orang Asli setempat yang sememangnya dahagakan bimbingan kita semua. Pelbagai program setempat telah diatur dan ayah selaku Urusetia Kerohanian sempat mengisi slot klinik solat malam kedua bersama-sama Tok Batin Pandak Akob dan orang2 kampung. Kembara Rabbani II ini juga turut dibantu sama dengan kehadiran mubaligh Islam yang terdiri dari pendakwah2 Jabatan Agama Islam Perak.

Antara yang mengisi slot tazkirah dalam bahasa Asli Temiar ialah Ustaz Abdul Halim & Ustaz Wan Masnira. Mereka ini sangat2 fasih berbahasa Asli tempatan dan sangat menyentuh perasaan bilamana Ust Wan berdoa dalam bahasa Asli Temiar buat kumpulan kembara dan masyarakat setempat. Pengalaman ini jika dunyai peluang lain moga sama-sama kita sertai.

Tanda syukur kita buat Allah Yang Maha Esa menempatkan kita dikalangan insan yang bertuah menyusuri hidup yang indah berbanding masyarakat Asli di dalam kawasan pendalaman. Tahniah pendakwah dan pendidik budiman yang telah diamanahkan ALLAH buat mereka berbakti di dalam sana.

No Response to "KEMBARA RABBANI II : Masjid Al-Munzirin, SARJANA - Pos Kuala Mu, Sg Siput"

Memori Indah ...

Memori Indah ...

Kongsi Pengalaman Ayah Umi

Family Day 2010 @ Cinta Sayang Resort